Skip to content Skip to footer

Přijďte k nám na pivo

O pivovaru Chalupník

V našem pivovaru vaříme pivo podle starých postupů, které jsou pro česká piva tradiční.

PIVO CHALUPNÍK je přírodní produkt, který vyrábíme pouze z místní vody, humnového sladu a chmele ze žatecké oblasti.

Nevyužíváme žádné urychlovací nebo zlevňující technologie, nepřidáváme žádná konzervační a stabilizační činidla, barviva nebo jiné chemické látky.

Naše pivo je nefiltrované a nepasterizované. Jsou v něm zachovány všechny přírodní výživné látky, které mají blahodárný vliv na lidský organismus.

Pivovar Chalupník Perštejn

Nabídka

Naše piva

10° světlé výčepní pivo SLÁDEK

Spodně kvašené pivo s minimální dobou zrání 21 dní. Jedná se o to poctivé výčepní pivo zlatavé barvy. Pivo charakterizuje příjemný říz, lehké sladové tělo, jemná hořkost a hutná bílá pěna. Pivo je vhodné k uhašení žízně i delšímu posezení.

Obsah alkoholu min. 4%.

12° světlý ležák PREMIANT

Spodně kvašené pivo s minimální dobou zrání 40 dní. Světlé pivo zlatavé barvy s plným sladovým tělem a výraznou hořkostí, vytváří kompaktní chuťový zážitek charakteristický pro ležák českého typu. Plná vyrovnaná chuť našeho ležáku doplňuje dobrou atmosféru při setkávání s přáteli při výjimečných příležitostech.

Obsah alkoholu min. 4,8%.

12° tmavý ležák HARMONIE

Spodně kvašené pivo s minimální dobou zrání 40 dní. Tmavý ležák s hustou krémovou pěnou, harmonickou hořkostí vyvážené plné chuti doprovázené karamelovými tóny, které jsou tvořeny směsí sladů. Pivo pro milovníky bohaté chuti.

Obsah alkoholu min. 4,8%.

Pivo Chalupník

Výroba našeho piva

Vystírání

Na začátku samotné výroby piva se rozemele slad, který se následně smíchá s vodou.
V této fázi začne působit enzym, který vytváří správné pH (kyselost) vystírky.
Směs a množství použitých sladů pokládá základ pro charakter, barvu a stupňovitost hotového piva.

Zapařování

Zapařování je zahřátí vystírky na 51°C, při této teplotě se štěpí bílkoviny.

Rmutování

Během procesu přečerpáváme části díla, které zahříváme na tzv. cukrotvorné teploty 60 až 65°C a 70 až 75°C. Během kterých se aktivují enzymy, které štěpí škroby na cukry. Dokonalé zcukření zjistíme tzv. jódovou zkouškou a následné rmut povaříme. V případě dvou rmutového vaření proces zopakujeme.

Scezování

Účelem scezování je oddělit nerozpustné části pluchy tzv. mláto od čiré sladiny, následně horkou vodou vysladíme zbytků cukrů z mláta. Vzniká sladká tekutina zvaná sladina.

Chmelovar

Chmelovar je proces, kdy je sladina uvedena do varu po dobu minimálně 90 minut. Během této doby se do sladiny přidává důležitá surovina – granulovaný chmel. Ze sladiny se stává mladina.
Každý druh našeho piva, je chmelen v několika dávkách z českých chmelových odrůd. Nejvyšší podíl dané odrůdy určuje charakter piva a propůjčuje mu své jméno.
Po ukončení chmelovaru se mladina načerpá do vířivé kádě, kde se usadí chmelové kaly, dále se mladina zchladí na zákvasnou teplotu 7 až 9°C.

Hlavní kvašení

Hlavní kvašení probíhá v otevřených nerezových kádích na spilce. Várečné kvasinky přidané do provzdušněné mladiny se živí cukry, produkující alkohol a kysličník uhličitý.
Po dosaženém stupni prokvašení vzniká mladé pivo.

Dokvašování

Dokvašování probíhá v uzavřených nádobách – tancích. Pivo se přirozeně nasycuje kysličníkem uhličitým, který nemá kam unikat.
Pivo zraje, nabývá na plnosti – chlebnatosti. Chuť se zjemňuje a zakulacuje.

Stáčení do KEG sudů a PET lahví

Hotové pivo se stáčí do KEG sudů a PET lahví.

Nabídka

Prodej našeho piva

Objednávka piva

Objednávat pivo si můžete telefonicky, nebo e-mailem.

Objednání v pracovní dny, den před požadovaným odběrem nebo v den odběru do 10 hodin dopoledne.

Vyzvednutí piva

Vyzvednutí v pracovní dny od 8:00 do 20:00, o víkendech od 11:00 do 20:00 v pivovarské restauraci.

Platba

Platba za odebrané pivo je možná jen v hotovosti, nikoli platební kartou.

Vyberte si z naší nabídky

PIVO CHALUPNÍK 10° světlé výčepní pivo Sládek

PIVO CHALUPNÍK 12° světlý ležák Premiant

PIVO CHALUPNÍK 12° tmavý ležák Harmonie

PIVO CHALUPNÍK speciální piva

Nabídka speciálů je limitovaná, vázaná na události během roku (Vánoce, Masopust, atd.).

Pivo si můžete zakoupit v 50 l, 30 l sudech, nebo v PET lahvích 1,5 l.

Další informace

Naražeč použitý na našich sudech je tzv. žehlička neboli flach.

Vratná záloha za zapůjčení naražeče činí 300 Kč.

Vratná záloha za jeden ať 30l nebo 50l sud činí 2 000 Kč.

Zapůjčení výčepního zařízení

U nás v pivovaru si můžete zapůjčit přenosné výčepní zařízení s chlazením a kompresorem pro čepování piva z KEG sudů.

Půjčovné činí 200 Kč/den a vratná záloha činí 5 000 Kč.

Výčepní zařízení si můžete rezervovat telefonicky, nebo e-mailem.